Marcello zaagt en Mehmet last. Praktijkschoolleerlingen ontdekken wat het is om werknemer te zijn bij Sagro.
Stagiair Leeftijd: 16

Drie leerlingen van Praktijkschool het Bolwerk in Middelburg zijn de gelukkigen die meedraaien in het project: ‘Leren op de werkvloer’. Begin juni stapten ze voor het eerst bij Sagro binnen.

Samenwerking
Arjan Jobse, uitstroomcoördinator van Het Bolwerk: “Wat onze jongeren hier doen, is geen stage. Normaal benader ik werkgevers voor een stageplek, hier is het initiatief juist vanuit de werkgever gekomen. Sagro heeft gezegd: zijn er op school leerlingen die interesse hebben voor techniek? Dan laten wij hen meedraaien op de werkvloer en leren wij hen de vaardigheden aan die binnen ons bedrijf nodig zijn. Als ze iets onder de knie hebben, krijgen ze daar een certificaat voor. Dat is toch een andere insteek dan bij een stage. Bovendien is Sagro zo’n bedrijf dat mensen graag binnen houdt. Als ze bevallen en hun proeftijd doorkomen, blijven ze vaak de rest van hun leven hangen, heb ik gehoord.”

Kansen bij Sagro
Personeelsfunctionaris Davey Visser: “Wij doen eigenlijk alles op het gebied van infrastructuur, sloop, logistiek, milieu en recycling. Van grondverzet tot waterbouw en transport tot slibreiniging. We hebben ook een eigen garage en een handel in bouwmaterialen. De jongens die de kans krijgen hier op de werkvloer te staan, hebben het dan ook voor het uitkiezen.”

Wat willen ze leren? Bandjes of een lampje wisselen, olie verversen? Metaal snijden of leidingen knippen? Verbindingen maken op de houtzagerij? En niet minder belangrijk: zien ze een baan in de techniek zitten, in het bijzonder natuurlijk bij Sagro?

Uitbreiding naar Zeeuws-Vlaanderen
“Het project bij Sagro in ‘s-Heerenhoek, met Praktijkschool Het Bolwerk in Middelburg, is het eerste. Daarna willen we uitbreiden naar de Sagro-vestigingen in Zeeuws-Vlaanderen, waaronder Terneuzen en Westdorpe.”

Werknemersvaardigheden leren
Eén ding moeten ze allemaal leren: werknemersvaardigheden. Visser: “Bijvoorbeeld, dat je elke dag op tijd op je werk bent. Wij komen ze nog speciaal halen met een busje. De eerste dag al ging het mis. Om 7.30 uur zou het busje vertrekken, maar ze waren er niet! Normaal gesproken zou je dan direct ontslagen worden, nu zijn we wat soepeler geweest.” Jobse, lachend: “Het leuke is dat ze na drie weken al een beetje een team zijn geworden. Ze beginnen elkaar te corrigeren: ‘Hee! Morgen ben je wel op tijd, hè!’ Je ziet ze hier echt groeien.”

"Leuk werk, leuke mensen!" Mehmet

Op tijd bij de baas zijn? Geen probleem voor Mehmet Gumus (16) uit Middelburg. Hij somt vlot nog wat werknemersvaardigheden op waarop hij bij Sagro heeft kunnen oefenen: “Sociaal zijn. Met andere mensen kunnen werken.”

Het belang van veilig werken hoeft ook niemand hem meer uit te leggen. Mehmet heeft al een bedrijfsongevalletje gehad. “Ik was bezig met de plasmasnijder. Dat is een ontzettend hete vlam die als een mes door metaal snijdt. Ik had hem even niet goed gericht en toen sprong er een vonk op mijn veiligheidsschoen. Dwars er doorheen.”

Het mag de pret niet drukken. Leuk werk, leuke mensen hier. Wat hem betreft, mag Sagro hem zo aannemen.